Alcossebre – Costa del Azahar

În Golful Valenciei, pe Costa de Azahar, se arată soarelui discret și elegant stațiunea spaniolă Alcossebre. Muntele calcaros și alb coboară până la mare, terminându-se  în  Parc Natural de la Serra d’Irta.

Pinii își lasă acele și semințele pe valurile de spumă, pe o faleză pietroasă alternată cu o plajă minusculă. Printre stânci și grote scăldate de apa de turcoaz, se ivesc exemplare imense de yucca, palmieri, cactuși, smochini,  măslini sălbatici. Obișnuit cu realitatea de la noi, nu știi unde să spui că ești: la munte sau la mare?Plaja stațiunii este scăldată de apa mării, sărată, și deasemei are apă dulce, izvorâtă din nisipul de aici. Nu am mai întâlnit așa-ceva în altă parte. Izvoarele ies ușurel din nisip și se amestecă după doar câțiva metri de scurgere ușoară cu valurile puternice de la țărm. Plaja aceasta are și nume: Playa de Les Fonts. Am găsit aici panouri de monitorizare a calității plajei, cu note pentru diverse caracteristici ale acesteia.

Dacă vrei să fii aproape singur pe plajă, vii devreme, pe la 8-9.00. Atunci când noi considerăm că soarele arde prea tare pielea noastră mult prea sensibilă, spaniolii abia se trezesc și își beau cafeaua. Pe malul apei sunt pe la prânz. Dacă ești ceva mai matinal, n-ai șanse să găsești ceva deschis. Ca la greci:  după 11-12.00.

Stațiunea are vile tipic mediteraneene, cu grădini multicolore bine îngrijite. Străzile sunt în pantă, cu multe curbe. Pentru curajoși  sunt scări pe care poți coborî sau urca. Multe scări. Și abrupte.

Mirosul de aer de munte și pin se combină cu cel de apă sărată și de flori.Farul de pe țărm se vede de sus, de pe plajă, de oriunde.  Așteaptă doar un simplu Ola, Spania!

One response to “Alcossebre – Costa del Azahar”

  1. natasa says:

    f. frumos

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *