Medierea – Moda sau necesitate?

Pana anul trecut, doar cei din sistemul juridic erau cat de cat la curent cu ceea ce  inseamna  medierea. Aflasem de la televizor despre presedinte ca trebuie sa fie mediator intre institutiile statului, dar apoi a intrat termenul intr-o oarecare nebuloasa cand s-a lansat conceptul de presedinte-jucator.

O oaza de speranta s-a ivit pe taramul romanesc al medierii odata cu Mica Reforma mai mult impusa de Comisia Europeana decat gasita de noi ca solutie de descongestionare a instantelor.

Unii au insistat pe ideea ca judecatorii sunt ingropati in munti de dosare , ca multi refuza sa mai lucreze in astfel de conditii si se indreapta spre avocatura sau  spre alte domenii mai putin obositoare , mai putin stresante si mai bine platite.

Altii s-au gandit ca  romanul ar putea sa-si rezolve neintelegerile cat mai e in viata si nu si-a amanetat inca tot ce are pentru cheltuielile de prin instantele carpato-danubiano-pontice.

A inceput sa fie oarecum popularizata medierea ca procedura alternativa de rezolvare a neintelegerilor: tot mai multe informatii inserate in buletinele de stiri, mediatori invitati la emisiuni pe tema informarii oamenilor cum ca pot sa scape cu mai putin timp pierdut in instantecosturile s-ar reduce substantial. In plus,ar putea pastra relatii rezonabile cu cei care in anumite situatii ar putea fi considerati sursa neplacerii din viata lor.

Avantajele medierii, cand poti alege mediereaprincipiile medierii,cazurile ce pot fi solutionate prin mediere dar si unde poti gasi un mediator  sunt  la rubrica de mediere.

Pana la urma cred ca romanii vor ajunge sa apeleze la mediator :

– Fiindca s-au saturat de instante, vor ceva  mai discret, mai ieftin, mai putin stresant si cronofag.

– Deoarece judecatorii vor ajunge la concluzia ca viata lor profesionala ar fi mai rezonabila daca ii vor convinge pe justitiabili ca in cazurile lor exista alternative  care sa nu implice neaparat instanta.

– Pentru ca vor fi mai multi mediatori care se vor face auziti.

– Pentru ca la noi medierea poate sa fie la moda si, deci, sa se poarte!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *