Maramureș, plai cu flori

Baia Mare.  Agăț harta în cuiul memoriei și mă deplasez în reședința Maramureșului. Pentru cei din Sud, Maramureșul  și Bucovina fie se confundă, fie sunt luate la pachet.

Ca să mai pun ceva pe harta turistică a României, m-am  gândit să rememorez impresiile din acest îndepărtat Nord. Am fost ultima dată acolo atunci când am însoțit echipa județului Constanța la un concurs național pe teme de carieră. M-au impresionat organizatorii prin ospitalitate dar și locuitorii obișnuiți, extrem de dornici să le prezinte turiștilor valorile locale. Din acest punct de vedere, cred că la fel sunt și vecinii lor, bucovinenii.

Orașul e curat, plin de flori, cu parc bine păstrat. Centrul vechi a fost repus în farmecul de odinioară prin fonduri nerambursabile. Infrastructura rutieră este bună, dar trebuie să te păzești de șoferi, chiar pe verdele semaforului. Nu prea am înțeles cum funcționează gara. Eu am găsit-o greu, era murdară, greu accesibilă.

Obiective turistice poți considera orice, chiar și cimitirul plin de tineri emo. O vizită la Muzeul de geologie este deasemeni o bună alegere (să nu uităm tradiția zonei în ale mineritului ).

Dacă vrei să te bucuri de România turistică, poți experimenta la Săpânța râsul-plânsul, la Sighet s-a adunat toată durerea într-un Memorial.

Tot în zonă poți merge să vezi linia de frontieră, te minunezi că pe o anumită porțiune a șoselei apa curge la deal iar mașina urcă singură iar dacă vrei liniște spirituală și mâncare sfințită, te duci la Mănăstirea Bârsana.

Maramureșul e departe de mare, de Capitală și chiar de Brașov. Compensează însă prin mulțimea și varietatea atracțiilor turistice și prin ospitalitate.

2 responses to “Maramureș, plai cu flori”

  1. andronache daniela says:

    Foarte frumoase imaginile si comentariile! In mintea mea Maramuresul este sinonim cu traditia pura, bine conservata, iar romanii de acolo par a fi dintr-o alta plamada decat cei din sud.

  2. ideisiidei says:

    iti multumesc pentru imaginile postate, sunt minunate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *