Veneția – Viața ca o vacanță (I)

Filmul își pune amprenta pe dorințele, visele și pe viața noastră. Fiecare dintre noi, în momentele de trăire romantică își dorește  să vadă Veneția măcar o dată în viață.

Poți să ajungi aici cu mașina, cu trenul sau cu avionul. Aeroportul din Veneția, Marco Polo, e mic. Atunci când avionul se îndreaptă spre lagună, ai impresia că acum-acum amerizezi. Pistele sunt mici, totul se întrepătrunde: apă, uscat și aer. Poți să vii și pe aeroporul din Treviso. Este la vreo 50 Km, dar sunt destule mijloace de transport care fac legătura cu Padova sau cu Veneția.

Am fost la Veneția cu Omnia Turism dar am fost de mai multe ori pe cont propriu.  Orașul din lagună este în patrimoniul UNESCO și are de ce. Plimbarea pe Canal Grande cu tronchetto este de neegalat. Poți să vezi Veneția și la pas, este o altă perspectivă. Deasemeni, insulele din apropiere: Lido, Murano, Burano, pot fi ele însele destinații de sine stătătoare.

Prima dată când am fost la Veneția, am fost amețită de mulțimea trăirilor. Vizualul se contopește cu olfactivul. Clădiri impresionante, mii de turiști năuciți de atâta frumusețe, milioane de porumbei veșnic înfometați, tronchetto, vase de croazieră și mai ales gondole. Mirosurile sunt atât de variate încât ai impresia de cocktail: mirosul lagunei ușor lascive sub adierea văntului cald, aburi de pizza la terase, pește cu iz de mare peste gheața ce abia rezistă zilei toride, parfumuri  de tot soiul, care rezistă cu greu încercării caniculei.

Am fost în Piața San Marco. Totul pare un spectacol aici, de la agitația turiștilor, la muzica și farmecul cafenelelor, la magazinele cu bijuterii scumpe, cu sticlă de Murano la preț de salarii medii pe economie pe un an.

Nu poți să vii în Veneția și să nu asculți cum le cântă gondolierii celor care se plimbă pe Canal Grande. Palazzo Ducale este impresionant și impunător. Ici-colo, mici expoziții de artă modernă.

Veneția, orașul din lagună, este tentație și provocare.

2 responses to “Veneția – Viața ca o vacanță (I)”

  1. Anamaria Panturu says:

    Superb! Nu am cuvinte… Nici nu stiu ce sa apreciez mai intai: frumoasele imagini artistice descrise sau fotografiile acestea minunate. Cred ca se completeaza perfect unele pe altele si creeaza un articol de blog extraordinar. Felicitari!

  2. Carmen Țanu says:

    Am sa revin cu poze si cu alte comentarii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *