Voroneț – Albastrul de peste timp

Harta turistică a României nu ar fi întreagă fără Bucovina. Destul de departe de Capitală, de Constanța sau de Brașov, traseul este destul de monoton până la Piatra-Neamț. De acolo peisajul începe să se diversifice, așteptările să se confirme.

Gura-Humorului îmi este destinație. Festivalul de Umor de aici a contribuit destul de mult la promovarea acestei urbe. Străduțe întortocheate și strâmte, oameni obișnuiți cu vizitatorii de peste an dar mai ales cu…caricaturiștii. Oraș cu nume predestinat acestei porniri a locuitorilor spre o gură de …umor.  În timpul festivalului, sunt aici spectacole diverse, de la muzică latino, la cea italiană, la manele și populară. Ce mai, fiecare ce caută aia are. În fața Muzeului, stau înșirate tarabe cu produse tradiționale, costume și obiecte făcute de meșteșugari autentici, dacă ai răbdare poți vedea parade ale cailor.

Aleea caricaturiștilor este plină de curioși dar și de curajoși care stau la rând pentru un portret făcut de Popa’S, PIM, Leonte Năstase, Răileanu. Simțul umorului este aici cartea de vizită.

Moldova, Bucovina și Maramureșul sunt pline de obiective turistice istorice și religioase. La Gura Humorului întâlnim Mănăstirea Humor, la câțiva km este Mănăstirea Voroneț.  Cetatea Sucevei este la o aruncătură de buzdugan a lui Ștefan cel Mare.

Împrejurimile  sunt ele însele destinații de vacanță: Marginea cu ceramica neagră, Pietrele Doamnei cu frumusețea încă naturală.

Mânăstirea Voroneț, cu albastrul ei de peste timp, este la vreo patru km de Gura-Humorului și la vreo 35 km  de Suceava. Ctitorită de Ștefan cel Mare, a rămas creștinătății și urmașilor urmașilor lui încă din anul 1488. Pictura interioară veche, dă lecție de rezistență și de frumusețe.

Pictura exterioară a Voronețului, ceva mai nouă, din timpul domniei lui Petru Rareș, este vie, cu scene parcă aievea, în mult verde și mai ales albastru. Nemuritorul și încă nedescifratul albastru de Voroneț împodobește cel mai reușit ansamblu al artei feudale moldovenești, unde pictorii murali au adus la viață arhanghelii, împrumutându-le elemente din folclorul zonei. Sculpturile în lemn ale jilțurilor sunt adevărate lecții de artă. Încărcătura istorică este completată de prezența mormântului lui Daniil Sihastrul.

Pentru mișcare, cele mai potrivite ar fi Pietrele Doamnei. Ai nevoie de echipament lejer și adecvat ca să poți face drumul care pe alocuri este mai abrupt. Merită însă efortul, prin splendoarea care ți se dezvăluie.

Bucovina este un reper al vacanțelor tale reușite!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *