Cheile Dobrogei – Muntele de la mare

Eram anii trecuți la Alcossebre, pe Costa de Azahar în Spania. Soare, apă, munte la malul mării. Doi în unu. Azi mi-am amintit că și noi avem (aproape) așa-ceva.

Am fost în week-end în Cheile Dobrogei. Muntele nostru de lângă mare, loc puțin cunoscut chiar și de… dobrogeni. Pe harta turistică a României se adună aici mai multe obiective turistice: Cheile Dobrogei, Gura Dobrogei, Peșterile Liliecilor, La Adam, Casian și altele.

Se apropie vara. Vă gândiți la o lungă vacanță la mare. Puteți completa programul cu vizitarea acestor locuri. De la Constanța-Ovidiu-Mihail Kogălniceanu ajungeți la Târgușor, Cheia. E simplu,  sunt indicatoare, iar drumul e bun. Neașteptat de bun.

Am fost în aceste locuri primăvara devreme, când platoul de deasupra Cheilor era colorat în galben, verde și mov. Am fost când erau înfloriți irișii pitici, când scumpia și mojdreanul străluceau între stânci. Am fost la începutul verii, când măceșii se expuneau la soare, toamna cănd fructele lor adunaseră toate vitaminele și plesneau de sănătate. Am fost pe ploaie rece de toamnă, iarna când totul era estompat în pâsla zăpezii. Cel mai mult, dincolo de anotimpuri, m-au impresionat apusurile. Ultimele raze se ascund parcă între stânci și le transformă în fantome.

Coloane albe, calcaroase, cu multe cochilii ce trăiau altădată pe un fund de mare, specii de plante de origine mediteraneană, vale săpată anevoios de un biet pârâiaș, toate acestea sunt la un loc mici bucurii vizuale și de neuitat.

Am stat azi pe iarbă, la umbră. Mirosul de verde proaspăt mi-a pătruns în memoria olfactivă. Cheile Dobrogei – rezervația mea de frumusețe naturală.

One response to “Cheile Dobrogei – Muntele de la mare”

  1. Lili says:

    Felicitari pentru fotografii !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *