Liverpool – Docuri, Beatles şi modernism

Mama se minunează că m-a făcut aşa plimbăreaţă. Anul trecut, am surprins-o vorbind despre asta cu fiu-meu. Sincer, aşa e, dar nu mi-a plăcut să aud ca şi cum ar fi o boală.

Aştept un an întreg să vină vara, anotimpul libertăţii mele supreme. Iarna nu-mi place prea mult, că nu suport frigul, nu practic sporturi specifice şi nu mi-ar plăcea să stau zgribulită prin aeroporturi să aştept avioane întârziate, suspendate.

Vara, mi se potriveşte mănuşă. E cald, e soare, mai lipseşte doar alegerea traseului. Tot ceea ce-mi doresc este să văd cât mai multe locuri, să experimentez, să aflu.

Am întotdeauna agenda pentru notiţe despre traseu (ca în facultate), cu scurte impresii despre locurile prin care ajung. Aparatul foto este un alt accesoriu nelipsit. Îmi place să fac fotografii, dar am înţeles că sunt şi situaţii în care trebuie să renunţ la preocuparea de a imortaliza ceva care m-a impresionat pentru marea bucurie de a trăi acele stări şi senzaţii mult mai detaşat.

Pentru un cald şi drag reminder, azi voi alege Liverpool.  Am fost acolo anul trecut cu Christian Tour, în circuitul Anglia-Scoţia-Irlanda de Nord-Irlanda.Ştiam prea puţine despre acest oraş. Câteva repere le aveam, dar impresia a fost una surprinzătoare şi pozitivă. Am fost de-a lungul cheiului. Am surprins refluxul, când păsări dornice de pradă mai uşoară au invadat luciul apei şi mâlul.

Roata, nelipsită din marile oraşe ale lumii este aici lângă mare, făcând trecerea de la înălţimea zgârie-norilor moderni la austeritatea docurilor readuse la viaţă cu alte destinaţii în prezent. Marilor pacheboturi cu abur şi fum de altădată le-au luat locul  mici ambarcaţiuni luxoase, ca un şirag de pietre multicolore.

Muzeul Beatles este  tot aici. Îţi trebuie ceva timp ca să-l vizitezi. E destul de mare coada de la intrare.

Liverpool a scos de sub praful istoriei clădiri care surprind prin curajul arhitectural. Inedită este Catedrala Metropolitană, care poate fi confundată uşor cu un muzeu de artă modernă.

Oraşul este curat, liniştit şi de neuitat! Rămâne pe retină şi în istoria muzicii, simplu: Liverpool.