Cetatea Râşnov – Între istorie, cultură şi turism

Râşnov. De ce ar alege cineva să vină la Râşnov? Motivele ar putea fi mai multe.

Turcii şi tătarii au trecut în secolul al XIII-lea Dunărea, şi, cum nu i-a oprit nimeni, au purces la drum spre munte. Au pârjolit, zice-se, totul în cale. Agricultorii de atunci nu aveau puterea să se apere. Ca să-şi salveze vieţile şi bunurile, au pus piatră peste piatră, cărămidă peste cărămidă şi au ridicat pe stâncă dură o cetate ţărănească destul de mică dar cu mare rol de apărare, astfel încât în 1335, când iar le-a venit cotropitorilor cheful de cucerire, nu au găsit picior de bârsan în cale. Cetatea îşi împlinea astfel menirea de adăpost la vreme de răstrişte.

Au trecut secole peste zidurile Cetăţii Rosenau, cavalerii de Malta se spune că au fost pe aici, a venit şi comunismul, iar istoria a devenit obiectiv sau destinaţie turistică.

Râşnovul e plin de obiective turistice şi de evenimente pentru vară şi vacanţă la munte!

Filme care ne ţineau cu sufletul la gură au fost turnate în zonă. Prin cadrele filmate, frumuseţea şi spectaculozitatea locurilor au trecut barierele locului şi au ajuns dincolo de hotare. Festivalul de film istoric are deja tradiţie la Râşnov.

Ani de zile cetatea a fost când închisă, când deschisă, când în renovare, când urâţită de kitch şi zgomot fără fond.

De aproape doi ani, deschisă fiind publicului, este acum loc pentru organizarea mai multor evenimente care se doresc atractive pentru turişti cu vârste, preocupări şi provenienţe diverse:
Sărbătoarea Rozelor, din iunie (simbolul Cetăţii şi al oraşului Râşnov este trandafirul).
Zilele Râşnovului – Festivalul ecvestru –tot în iunie.
Festivalul cavalerilor de Malta.
Festivalul pentru copii JOCMANIA, în iulie.
Zilele Cetăţii Râşnov – Curtea Comedianţilor.
Festivalul medieval Turnirul Cetăţilor.
Festivalul de muzică rock OST MOUNTAIN FEST.
Festivalul studenţesc InSitu, în iulie.
Festivalul Internaţional de Film istoric, derulat în august.
Festivalul Internaţional Istoric Academic de reconstituire istorică „În numele trandafirului” de la sfârşitul verii.

Pensiunea de la Râu este la doar 2-3 km de Cetatea Râșnov. Aici găsiți locul potrivit pentru cazare dacă doriți să ajungeți la toate aceste evenimente.

Am văzut cetatea în toate anotimpurile. Panorama Ţării Bârsei şi a oraşului Râşnov se schimbă pe fundal de la alb la verde şi la arămiu. Nu ştiu care imagine este mai puternică vizual. Cetatea Râşnov rămâne reper de stabilitate, formă si culoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *