Olanda – Libertinism și rigoare

       Am văzut Olanda primăvara, când ardeau câmpurile de roșul viu, galbenul strălucitor și albul cald al milioanelor de lalele. Zambilele învăluiau în mirosul puternic aerul polderelor abia furate mării, acoperind izul bălegarului împrăștiat din belșug peste tot.

Cred că ceea ce oferă ca spectacol peisagistic Olanda este la superlativ în acest anotimp. Dimineața, te poți plimba pe malul nisipos și rece al Mării Nordului, în aerul care-ți taie respirația. Vin aici, încă din martie-aprilie, nemții care vor să-și petreacă mini-vacanța în rulote și se încăpățânează să facă plajă pe un frig care pe mine mă crispează. Spectacolul urmelor lăsate pe nisipul ud de pescărușii înfometați se completează cu primele raze abia ieșite timid din luciul apei. Ici-colo, printre dune de nisip întinse sfidător  până în buza mării, se ivesc sărace și aparent firave niște fire de iarbă ceva mai înalte și unite în smocuri ca să reziste furiei vântului.

Am urmărit cu nesaț Parada florilor de Ziua Reginei. Care alegorice cu mii de forme, culori și flori, fac un tot cu mașinile-cadru care le plimbă spre uimirea și încântarea privitorilor.

Keukenhof nu mai are nevoie de prezentare: o combinație fascinantă de grădină botanică, parc și expoziție de flori în același timp. Anual sunt plantate aici între cinci și șapte milioane de lalele, fără să mai punem la socoteală firele lăsate de la un an la altul.

Flora Auction, sau Bursa de flori, este exemplul viu că orice se poate: aici sunt tranzacționate zilnic cantități imense de flori venite din toate colțurile lumii cu avioane care nu întârzie, cu mașini speciale care le transportă cu toată grija pentru marea dragoste pe care o exprimă simbolic. Nu, iubirea nu se exprimă cantitativ, dar vagoanele de buchete vin și pleacă zilnic din Olanda spre orice loc al lumii. Am avut surpriza să aflu că olandezii, în rigoarea lor nordică, au și un fel de Poliție a florilor, că au numeroase laboratoare de cercetare a sănătății și calității acestor plante încărcate de simboluri.

Am fost la Amsterdam atât primăvara cât și vara. Este cosmopolit, agitat, gălăgios, obositor și fascinant. Găsești laolaltă muzee din care cu greu vrei să pleci (cel mai mult mi-a plăcut Rijkmuseum), fabrici de diamante cu demonstrații live de șlefuire, unde poți alege bijuteria care crezi că-ți va schimba viața. Red District mi se pare mai mult o curiozitate și un exemplu poate de gândire retrogradă a mea în ceea ce privește libertatea trasformată în libertinism. Plimbarea pe Amstel, este o copie palidă a celei de pe Canal Grande. Nu degeaba i se spune Veneția Nordului.

 

Leiden este un mic oraș universitar care pare a fi o replică mai cochetă a Amsterdamului. Teatrul, canalele, micile terase ieșite spre stradă, îi dau un farmec pe care Amsterdamul nu îl are.

Delft are atât de multă ceramică albastră pictată, că poți face din suvenirurile de aici o mică colecție pentru mai târziu.

M-a copleșit dorul de Olanda, cea cu mori de apă și de vânt împrăștiate pe malul canalelor leneșe!

2 responses to “Olanda – Libertinism și rigoare”

  1. dora says:

    este intradevar superb!

    Ne dorim si noi sa ajungem ….si tot amanam.
    Acum m-ai convins ca Olanda trebuie vazuta, in orice anotimp, mai ales ca ne ofera flori si multa apa (si noi iubim deopotriva si florile si apele).

  2. andronache daniela says:

    Imaginile si comentariile dvs. mi-au trezit nostalgii.Sper sa mai am ocazia sa revad acele locuri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *