Taierea alocatiei la 20 de absente

Alocatia este un drept al copilului si, prin lege, primirea acesteia nu este conditionata de nimic. Atat prescolarul, cat si adolescentul care, la finalizarea celor 10 clase de invatamant obligatoriu decide sa renunte la scoala, are parte de alocatie. Propunerea Ministerului Muncii de a o retrage la acumularea a 20 de absente nemotivate intr-o luna va intalni cateva obstacole maricele.

Legea Invatamantului si Regulamentul de Organizare si Functionare a Invatamantului Preuniversitar au prevederi referitoare la absente si la cum pot fi acestea motivate. Copilul poate aduce scutiri medicale in decurs de 7 zile de la revenirea la scoala. Daca acesta ar avea nesansa de a se imbolnavi in ultimele zile ale unei luni, va primi absente, insa nu va avea cand sa ceara motivarea lor, monitorizarea facandu-se (banuiesc) in prima saptamana a lunii urmatoare. Si asa ar putea el sa ramana, pe nedrept, fara o alocatie.

Alt aspect este cel referitor la numarul de absente motivate. Practic, daca faci rost de scutiri, poti sa lipsesti dupa bunul plac. Dirigintele nu poate sa conteste o scutire medicala, chiar daca aceasta ar fi, in mod evident, eliberata abuziv.

Si care va fi baza tehnica? Cat de bine ar trebui ea pusa la punct, astfel incat monitorizarile sa fie completate, centralizate si transmise? Cat de eficient ar trebui sa fie sistemul, ca in luna urmatoare sa nu primeasca copilul alocatia? Si pentru examenele nationale se fac simulari, tocmai pentru ca ei stiu ca au probleme de organizare.

Alt aspect este legat de costurile demersului. Se fac disponibilizari in invatamant, in alte sectoare bugetare, si in acelasi timp se inventeaza sarcini de lucru cu o eficienta indoielnica.

Eu, dirigintele, sunt angajat al Ministerului Educatiei, nu al Ministerului Muncii, si nu exista inca un protocol intre acestea care sa imi impuna munca in afara sectorului meu.

E greu sa profesezi in aceasta perioada de incertitudini, de impunere a anormalului, a nonvalorilor, a imposturii, a minciunii si a ipocriziei. De ce vrea Ministerul Muncii sa se ocupe de cei mici cand vedem ca in Parlament, Presedintie, Guvern si Ministere, lipsa de la activitatile specifice este acceptata si nu afecteaza dreptul la salariu.

Din cate am vazut, e posibil ca emitatorii acestei fumigene sa confunde alocatia (primita de toti minorii), cu bursa ( primita doar de unii dintre ei).

Acestea sunt aspectele care mi-au venit in minte fara ca tema sa ma preocupe in mod deosebit. Intrebarea este, de fapt, daca nu cumva se urmareste mascat sa se reduca alocatia. Personal, cred ca asta e raspunsul si nu apropierea elevului de scoala.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *