Grecia – Turism și democrație la liber!

De când eram mică mi-am pus în fruntea listei dorințelor (care atunci păreau imposibile) vizitarea Greciei. Îmi închipuiam totul topit, toropit în soare, căldură și lumină orbitoare ziua și trezit la viață, cu vorbă multă și  pasiune noaptea.

Istoria nu a fost pe lista mea scurtă niciodată. Istoria Greciei însă, trece dincolo de moft. E reală, o găsim și la noi în fostele cetăți  grecești de la Marea Neagră, iar grecii știu să ți-o vândă la tot pasul și sub orice chip. Puține sunt țările care le permit turiștilor să fotografieze sau să filmeze gratis în muzee. Grecia se numără printre acestea. E încă o modalitate de a te apropia de locuri, de a te face să te simți liber.

Am fost pe Acropole seara și am văzut Atena de acolo. Am fost apoi ziua pe Acropole pentru a petrece câteva ore printre ruinele Parthenonului, Templului Atenei, Erechteionului.  Am avut deasupra creștetului soarele atotputernic, dogoritor de parcă totul urma să devină plasmă: om și piatră, cuvânt și istorie. Atena se vedea de acolo fără culoare. Totul era alb, alb, alb, ca o pătură de zăpadă proaspătă care acoperă imperfecțiunile timpurilor.

Democrația le-o datorăm grecilor. Piețele publice în care să-și exprime poporul părerea au apărut întâi la ei. E greu de înțeles trecerea de la puterea cuvântului din antichitate la luptele de stradă cu cocktailuri incendiare de azi.

Teatrul Epidaurus sau  ce poate fi mai presus de artă în vindecarea trupului și a minții? Grecii antici au avut grijă de semenii lor cu mintea rătăcită și au amplasat sanatoriile  în locuri frumoase și liniștite. Încercau să vindece mintea, sufletul și trupul cu aer curat, foșnet de frunze, răcoare de munte și…teatru! Să construiești o capodoperă cum este Teatrul Epidaurus, ei bine, doar greciii au știut. Acustica este perfectă. Orice actor al lumii visează să joace aici!

Canalul Corint, Cetatea Micene, Mormântul lui Agamemnon, Delphi, Kalambaka, Marele Meteor, au completat cu frântura de trecut a Eladei și a lumii,  realul peisajelor  mediteraneene cu chiparoși, măslini, portocali, pământ roșu și ars de soare.

După atâta căldură,  insula Egina și altele din apropiere se scaldă fericite în apa de smarald a Mării Egee. Intri în valuri chiar de ești ultimul dintre înotători. Marea asta a deschis Greciei porțile spre lume, iar Grecia a cucerit pe ape lumea!

Pe vasele de croazieră, atmosfera este antrenantă, cu mâncare bine gătită, mult pește, vin bun, limonadă răcoroasă, muzică și dansuri grecești .

Știu ei, grecii, cum să te facă să vrei să revii!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *