Valea Loirei – Castele, iubire, istorie și cultură

Când vine vorba de Franța, mintea noastră scoate imediat din cotloane ceea ce a auzit mai des la școală: Paris și Valea Loirei.

Parisul are farmecul, atracțiile, romantismul și senzualitatea care îl fac de neegalat în vacanțele romantice.

Valea Loirei este mai mult decât atât prin varietate, încărcătură istorică, artă și cultură întinse pe leneșa și imprevizibila Loară. Câte intrigi, câte iubiri, secrete și vieți ascunse dincolo de zidurile castelelor! Câtă diversitate și totodată unitate în construcțiile acestea!

 

Cel mai mult mi-a plăcut Chenonceau. Raiul pe pământ începe de la intrarea pe aleile străjuite de copaci, ca un arc peste timp și către cer. Pădurea de mesteceni din spatele castelului arată ca o defilare de mirese pe cel mai râvnit podium al lumii.

Cât curaj să faci posibilă existența a două grădini total diferite: una sofisticată, cochetă, a amantei, alta corectă, austeră a consoartei oficiale. Este o asumare bărbătească a unei realități, tipic franțuzească, dar și recunoașterea unei slăbiciuni umane a celui egal cu Dumnezeu pe pământ.

Chenonceau are în interior decorațiuni vechi, care dau autenticitate istoriei și locului, dar și aranjamente noi, care te fac să te simți ceva mai confortabil în realitatea zilei pe care o trăiești. Din fericire, o combinație naturală, nechicioasă, doar prietenoasă.

Câte intrigi s-au legat și dezlegat în plimbările cu barca din jurul castelului? Câte vieți au ascuns zidurile lui de piatră  și cât de importante au fost ele pentru omenire?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *