Organizăm excursii sau nu?

Asistăm de câteva zile la un circ nou pe o temă cât se poate de depășită: excursiile organizate de școli și eventualele probleme.

Am auzit multe și nevrute, că eleva, că profu’,  că s-a băut alcool, că nu-mai-știu-ce noutate veche, frate, de m-a enervat atât de mult că m-am hotărât să-mi zic părerea.

Când am început cariera, participam la excursii. Era însă pe vremea lui Ceaușescu, atunci când dacă era totuși ceva în neregulă, aveai cui să-i ceri ajutorul la nevoie – Miliției, Securității ( toate Trenurile Albastre de la Constanța la Predeal aveau securiști la post, de exemplu).

După Marea Bulversare din Decembrie’89, lucrurile au luat-o razna rău de tot. Am văzut mulți copiii ai căror părinți considerau OK ca odraslele lor să bea și să fumeze, după cum am întâlnit pe alții cu părere contrară. Am ajuns treptat să reduc până la a renunța total această imensă asumare de răspundere pe care o presupune o excursie.

Să fim serioși, adolescenții vor să experimenteze, iar excursia este ocazia perfectă pentru asta. Ca profesor organizator, ai de multe ori de ales: ca să fii popular, trebuie să le acorzi libertate multă, asta dacă vrei să mai meargă cu tine sau cealaltă variantă: să fii cu ochii pe ei și practic să nu ai o clipă de liniște. Cine nu recunoaște aceste lucruri, nu e sincer.

Am citit în proiectul Legii turismului că vor fi parteneriate cu MECT ca să se stabilească vacanțele pentru a coincide cu perioadele de sezon turistic. Am crezut că e o glumă, dar s-a trecut deja la o nouă structură a anului școlar. Deasemeni, agențiile de turism au început să încheie parteneriate cu înstituțiile școlare. Va veni și săptămâna Școala altfel în care probabil astfel de activități vor fi la mare căutare. Întrebarea mea este: cine își asumă răspunderea pentru organizarea excursiilor, școala sau agenția de turism?

 

2 responses to “Organizăm excursii sau nu?”

  1. dojo says:

    Nu m-as baga in asa ceva, exact pentru ca este o uriasa responsabilitate. Plus ca tinerii din ziua de azi … :D

    Faza cu profesorul si eleva are insa o concluzie clara pentru mine: esti profesor, NU TE ATINGI de eleva ta. No matter what, vorba romanului ;)

  2. Carmen Țanu says:

    Concluzia este corecta in tot ceea ce inseamna implicarea sentimentala/sexuala in relatiile profesionale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *