Râşnov-Rosenau, cetatea reînviată prin evenimente culturale

Râşnovul încearcă să se promoveze prin diverse evenimente culturale, profitând de lipsa de preocupare în acest sens a mai-recunoscutelor staţiuni din apropiere, Bran şi Poiana Braşov. Se creează astfel o ofertă din care pot profita turiştii cu gusturi şi preocupări diferite, iar oraşul creşte în notorietate şi în (eventual) profituri obţinute din acest domeniu.

Vara culturală 2011a debutat cu Sărbătoarea Rozelor, din 10-13 iunie. Nici nu se putea să nu fie sărbătorit simbolul Cetăţii şi al oraşului Râşnov – trandafirul.

Crescătorii de bovine de rasă au avut un eveniment care li s-a adresat şi au putut astfel să facă un eficient schimb de know-how de care fermierii români au atâta nevoie, pe lângă marea lor problemă: finanţarea. Personal, am aflat despre eveniment de la TV, mediatizarea în oraş fiind aproape nulă. Aviz organizatorilor din viitorii ani!

Terminarea mai târzie a anului şcolar, 17-19 iunie, a fost ocazia pentru mulţi elevi iubitori de cai, dar şi pentru părinţii lor, eliberaţi de grija şcolii copilului, să vină la Zilele Râşnovului – Festivalul ecvestru. Am văzut un grup de fete care susţinea cu atâta convingere un anume echipaj ecvestru, că, până la urmă, juriul – impresionat de cai, de călăreţ, dar şi de galerie – a acordat premiul cel mare susţinuţilor. Parada trăsurilor s-a încheiat cu o surpriză pentru public: au fost invitaţi mai ales copii dar şi doamne la o plimbare în minunatele atelaje.

Acest eveniment deja a ajuns la ediţia a IX-a, iar altul abia debutează în acest an: Festivalul cavalerilor de Malta. Am văzut câteva bannere în oraş, am citit flyerul şi cam atât. Programul este o surpriză. Locaţiile deasemeni.

Dacă primele evenimente au fost pe durata câte unui week-end, urmează unele de câte o săptămână: Festivalul pentru copii JOCMANIA care va fi între 28 iunie şi 3 iulie iar mai apoi – Zilele Cetăţii Râşnov  Curtea Comedianţilor.

Mijlocul lui iulie, 15-17 iulie, va aduce în atenţia publicului Festivalul medieval Turnirul Cetăţilor.

Rockerii sunt şi ei invitaţi la o multitudine de concerte reunite între 22 şi 14 iulie în Festivalul de muzică rock OST MOUNTAIN FEST care va avea loc în aer liber, la Cetate, abonamentul pentru trei zile fiind de 180 RON iar biletul pentru o zi de 80 RON.

Studenţii vor avea festivalul lor între 29-31 iulie – Festivalul studenţesc InSitu.

Liga Campionilor, adică Festivalul de muzică pentru copii şi tineret va dura între 1 şi 7 iulie.

Două alte festivaluri vor completa oferta iubitorilor de film şi de istorie: Festivalul Internaţional de Film istoric, între 5 şi 15 august, apoi Festivalul Internaţional Istoric Academic de reconstituire istorică „În numele trandafirului” de la sfârşitul verii, 16-28 august.

Acestea sunt câteva repere de derulare ale posibilelor atracţii turistice din vara lui 2011 de la Râşnov, cuprinse în pliantele de la Centrul de informare turistică din Primărie. Impresiile asupra evenimentelor trecute şi viitoare îmi aparţin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *