Recensământ 2011 – Utilitate sau cacealma

Anul acesta vom avea recensământ. Teoretic, cele vreo 50 mil EURO ar trebui să fie cheltuite cu folos, adică să ştim şi noi câţi (mai) suntem în ţară, care cu ce se ocupă, ce venituri avem, cărei naţii îi aparţinem.

Au apărut deja pe postul naţional de televiziune mesaje ale unei asociaţii de romi prin care reprezentanţii acestei etnii sunt îndemnaţi să declare ceea ce sunt.

Mă surprinde însă (aviz celor care au dat banii pe spot) că una din protagoniste spune ,, Ei vor să-mi fie ruşine,, iar până la final nu aflăm cine sunt cei invocaţi că ar dori asta. Oricum, dreptul omului de a se declara că e ceea ce vrea el nu-l poţi lua.

Interesul minorităţilor – de fapt al celor ce sunt sau se declară reprezentanţii lor şi care să fim bine înţeleşi – o duc al naibii de bine, este să fie cât mai mulţi ca să poată să fie ei mai …reprezentativi când cer sau impun drepturi peste cele ale populaţiei majoritare.

Nu prea înţeleg eu conceptul de discriminare pozitivă. Ştiu doar că discriminarea e discriminare şi-atât. În privinţa asta, Sarkozy avea dreptate să spună că cei care vor să trăiască în Franţa trebuie să accepte legile ei.

Ce vor face conaţionalii noştri maghiari dar mai ales secuii care au un ţinut al lor şi chiar reprezentant sau aşa-ceva la Bruxelles? Mereu au susţinut că sunt mai mulţi decât au reieşit la numărătoarea oficială. Dacă pentru perioada de până în 1989 pot să cred că le era frică să-şi declare apartenenţa etnică, la celelalte recensăminte chiar nu i-a oprit nimeni să o facă.

Aşadar, recensământul 2011 va veni, va trece, ideea e că nu prea ştim dacă va reflecta starea naţiunii din punct de vedere demografic de acum. Ce se întâmplă cu cei care sunt plecaţi dar pe care rudele îi declară în ţară? Ce facem cu morţii-vii care tot apăreau pe listele de alegători, vor dispărea de pe acestea?

Tare mă tem că e doar un subiect de discuţie şi (încă) o ocazie pentru unii de a face rost de bani şi de informaţii. Şi cine deţine informaţia e tare! Că la anul avem alegeri, nu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *