Zâna din Turism vs Muma Doreilor din Transporturi

Turismul este asociat relaxării, lipsei grijilor, vacanţei sau week-endului, sărbătorilor legale sau religioase, în orice caz, are conotaţii pozitive. Nu cred că este cineva care să nu-şi dorească o vacanţă, fie ea mai mică sau mai mare, aici sau aiurea, după buget, nevoi şi fiţe.

Eforturile celor care au speranţe în a atrage cât mai mulţi turişti se văd în mulţimea unităţilor apărute în ultimii ani, în modernizarea dotărilor şi în diversificarea ofertei de servicii.

Dacă nu te numeri printre cei care participă la curse off-road, este greu să faci faţă provocărilor fizice, nervoase şi pecuniare de pe drumurile noastre, musai de parcurs pentru a ajunge la o destinaţie turistică, în lipsa unui vehicul aerian.

Ca să fie lucrurile şi mai bine ancorate în realitatea românească, atunci când încep vacanţele, hop! încep şi lucrările de reparaţii pe şosele. Valea Prahovei, perlă mai mult sau mai puţin uzată, dar încă extrem de atractivă turistic, este de câteva săptămâni – şi, după ritmul în care se lucrează, va prinde şi sezoanele estivale următoare, scena de acţiune a Doreilor din Transporturi.

Sunt practic două şantiere la ieşirea din Sinaia spre Comarnic. La sfârşit de săptămână, unul din şantiere, oricum aproape mort şi în zilele de lucru, nu este decât loc în care se adună – înainte şi după – şiruri lungi de maşini care aşteaptă. Aşteaptă să treacă de zonă, că timpul din viaţă oricum trece.

Pentru că pe celălalt şantier, care e mai aproape de staţia de benzină se mai agită de, de la, sub soarele verii nişte Dorei amorţiţi de-atâta mers în reluare, şoferii au de aşteptat între 15 şi 30 de minute, doar pentru a face cei aproape 100 de metri ai şantierului.

Ce să faci pe o asemenea plictiseală? Asculţi muzica mai atent la text , ronţăi din rezervele alimentare din maşină, îngurgitezi apă chiar de nu ţi-e neapărat sete şi apoi stai. Şi stai.

Din fericire, mi-am luat aparatul foto lângă mine încă de la plecare. Oricum, nu aş fi avut probleme nici dacă ar fi trebuit să-l caut prin bagaje, că la cât timp aveam… Şi, ce credeţi: din plictiseala şi banalitatea drumului, am reuşit să-mi adaug noi cunoştinţe şi pozele aferente în privinţa indicatoarelor rutiere.

Unul – probabil Atenţie, trec urşi!, amplasat chiar înainte de intrarea pe podul de peste Prahova, în Sinaia, iar al doilea, la 20-30 m distanţă, care arată interdicţie de depăşire dar…în aer. Dacă în privinţa primului, a fost clar mesajul, probabil cel de-al doilea se referă la posibilitatea de a zbura cu maşina pentru a trece mai repede de sectorul în lucru, dar şi aşa, sunt nişte reglementări de care trebuie ţinut cont.

Oricum, frumoasă ţară, cu minunate poveşti cu Zâne şi Mume.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *