Au terminat ai mei şcoala!

Am fost azi la închiderea festivă a anului şcolar pentru clasele a XII-a. Au terminat şi ai mei, clasa mea de filo. Mâine vor avea banchetul în Mamaia.

M-am gândit adesea cum ar trebui să fie un diriginte. Dacă eşti prea rece şi distant, nu e bine. Dacă eşti prea apropiat, vor depăşi limita cu siguranţă şi iar nu e în regulă. Cred că cel mai bine este să îi urmăreşti şi să-i îndrumi oarecum din umbră, deoarece au nevoie de cineva aproape, fără a le limita însă zborul şi fără să aibă impresia că orice le este permis.

Am făcut împreună un drum de patru ani, cu unele teme interesante la dirigenţie. Am fost la spectacol de balet deşi am fost iniţial reticenţi. La expoziţie de pictură am participat chiar şi la organizare, la panotare. Unele activităţi eco ne-au plăcut, altele nu. Unele proiecte au captat atenţia, altele au fost doar pentru notă.

Dacă tragem o linie, vedem că împreună am dus bunele şi nebunele momente ale anilor de liceu. Nu e puţin lucru să termine clasa cu media generală 9,37 şi nici ca premiul I să fie pentru media anuală 10!

Se simte cred că sunt mândră de toate acestea şi că am emoţii pentru că fiecare din cei 30 va alege. Va alege să fie fericit, să fie satisfăcut de viaţa lui viitoare sau nu. Peste 10 ani, peste 20 de ani, vor vedea dacă alegerea de acum li s-a potrivit sau nu. Dacă au avut dramul acela de noroc de a fi acolo unde trebuie şi când trebuie ca să întâlnească norocul.

La o bună alegere, dragii mei absolvenţi filologi!

Cu drag, Diriga!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *